Universitetens underliga värld
Efter anmälan från universitetets juridiska avdelning och därpå följande utredning, riktar rektorn vid Uppsala Universitet kritik mot en universitetslektor i geovetenskap, YY, för att denne anses ha utövat kränkande särbehandling på grund av kön, av professorn och jämställdhetshandläggaren Annika Lindé. Händelsen inträffade den 15 november 2007 vid ett obligatoriskt seminarium om just sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön för personalen på Institutionen för geovetenskap.
Under seminariet satt alltså en av deltagarna, YY, och läste i ett manus. Dagen efter föreläsningen blir Annika Lindé informerad om att YY efter utbildningens slut, i korridoren, har diskuterat att en bit av hennes mage har synts under föreläsningen. Två veckor senare ringer YY på uppmaning av sin närmaste chef upp Lindé sedan chefen varit i kontakt med honom. Samtalet går enligt Lindé själv ut på att förklara för henne att YY hade ett behov av att diskutera sin upplevelse av hennes mage med sina kollegor. /Ch. den 16 maj 18:16
”Om man bortser från det absurda i att en föreläsare kan tolka varje ouppmärksam åhörares intentioner ur ett makt- och härskarperspektiv, så kvarstår en grundläggande fråga: är det självklart att kommentarer om en synlig mage är en könsfråga? Eller pratar vi allvarlig genusbias där kommentarer av kvinnors utseende automatiskt är diskriminerande?
Jag är helt säker på att om en manlig jämställdhetshandläggare föreläst i en klädsel som (osagt hur mycket) blottade delar av hans mage, hade detta kommenterats av åhörarna, åtminstone mellan skål och vägg. Om en sådan kommentar hörts sägas, skulle det inneburit en diskriminering utifrån föreläsarens kön?
För övrigt har väl åhörare full rätt att intressera sig eller inte för föreläsningen i fråga? En usel föreläsare som kräver anspråk på ens uppmärksamhet är väl nog så kränkande.” / Ordagrant citat från signaturen Jennie på Tanjas blogg.