Det här var intressant att veta om Vattenkullen, som för mig och min kompis Per Andersson och Uno Bengtsson och andra var en högst inofficiella "smygrökningsruta" och "flickpussningsoas" under 60-talets allra första år. Även IOGT-huset är välkänd för undertecknad. Den var möteslokal såväl för Jehovas Vittnen som naturligtvis IOGT, också kallat "logen", men även bordtennislokal för denna loklaförenings bordtennislag som då brukade toppa korpserien, samt vid lämpliga tillfällen, som nyårsafton, festlokal med dans till de hetaste EP-skivorna uppspelade på skivspelare. Där såg jag min första "flicka i frack" juste en sådan afton, där vann jag en fruktkorg på lotteri dit kom mången söt flicka som t. ex. den berömda Mona-Lisa.
"Ta till vänster in på Järnvägsgatan. Var försiktig för här saknas gångbana. På höger sida ligger lokstallarna. De byggdes i slutet på 1870-talet när järnvägen kom till Mellerud. Från början tillhörde de Dalslands Järnvägar. Kullen på vänster sida kallades tidigare Österrådakullen. I slutet på 1870-talet grävde man ner en vattencistern här och kullen fick namnet Vattenkullen. Vattenreservoaren fylldes igen 1957. Det vita huset i norra änden av kullen heter Templargården och är hemvist för IOGT-NTO. IOGT kom till Mellerud 1882. 1884 startades föreningen och 1885 uppfördes ordenshuset. Det kallades ursprungligen Godtemplargården, men namnet kortades senare. Frälsningsarmén startades här 1897 och hyrde hela huset under några år. Förutom IOGT-NTO nyttjas Templargården idag av bland annat Melleruds Fotoklubb och PRO."
En ytterst liten textbit hämtad ur Mellerudspromenaden sammanställd av den välskrivande Lars Nilsson, kultur- och fritidsutvecklare i Melleruds kommun, som passar på att tacka till Evert Magnusson och Kjell Åberg för värdefulla förslag och synpunkter.
Källor:
- Melleruds IF 100 år. Jubileumsbok, utgiven 2008.
- Bror Engvall: Mellerud från gästgiveri till järnvägsknut.1975.
- Kjell Åberg: Viktiga händelser i Mellerudsbygden … Webbsida.